Haber

AK Parti’ye ‘Bu Yollarda Beraber Yürüdük’ten Ceza

Seçim kararını açıklayarak sokaklara dökülmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nden ‘şarkılı sürpriz’ geldi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi, Erdoğan’ın seçim mitingleriyle ilişkilendirilen “Birlikte Yürüdük, Yürüdük Bu Yollarda” müziğinin besteciden izinsiz kullanıldığına karar verdi. Yargıtay, yerel mahkemenin “şarkı sözü yazarına telif ödenmiştir, besteciye ödemeye gerek yoktur” kararını bozarak, AK Parti’nin Besteci Selçuk Maner’e tazminat ödemesine karar verdi.

9 YILDIR DEVAM EDEN DAVA…

Kısa Dalga’dan Ersan Atar’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemen hemen her seçim mitinginde ve farklı toplantılarda hızla kullandığı “Birlikte Yürüdük, Yürüdük Bu Yollarda” müziği uzun yıllar dava konusu olmaya devam etti. Müzik bestecisi Selçuk Maner, 2014 yılında AK Parti’ye noter aracılığıyla ihtarname göndermiş ancak partiden herhangi bir yanıt alınamamıştır. Maner, 2014 seçimlerinde müziğinin kullanılması nedeniyle bu kez 12 yıl izinsiz kullanım nedeniyle 900 bin TL’lik maddi tazminat davası açtı.

Yaklaşık 9 yıldır devam eden davanın ilk aşaması İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nde görüldü. Yargılamanın bu aşamasında AK Parti, seçimlerde müziğin “şarkı” olarak kullanılmadığını, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sadece kendi sözlerinin söz olarak kullanıldığını belirterek davanın düşürülmesini talep etti. müzik yazarı Aşkın Tuna’ya telif ödendi. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, AK Parti’nin müzik sözlerini kullandığı ve bestesi ile birlikte kullanmadığı iddiasıyla davayı reddetti.

İTİRAZ: BİLEŞİM İLE KULLANILIR

Besteci Selçuk Maner, yerel mahkemenin bu kararını Bölge Adliye Mahkemesi’nde temyiz etti. Davanın temyiz incelemesi, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi tarafından yapıldı. Daire, dava dosyasındaki görsel ve ses kayıtlarını dinleyerek, müziğin hem sözlerinin hem de bestesinin kullanıldığı sonucuna varmış ve 2019 yılında Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nin verdiği kararı bozmuştur.

İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararına uymadı ve bu kez bestesinde müzik kullanılıp kullanılmadığını tartışmadan, “Davacı dava açma ehliyetine sahip değildir.” Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi geçen yıl Şubat ayında verdiği ikinci kararında, Bestekar Selçuk Maner davasında “şarkı yazarına telif ödenmiştir, besteciye ödemeye gerek yoktur” gerekçesiyle yeniden “ret” kararı vermişti. “.

Besteci Maner, Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nin ikinci kararına itiraz etti. Böylece belge yeniden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi’ne geldi.

Daire yaklaşık bir ay önce belgeyi yeniden değerlendirdi. Oda, yerel mahkemenin kararını, müziğin bestecisi Selçuk Maner’e de telif ücreti ödenmesi gerektiğini belirterek iptal etti. Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi’nin kararı vesilesiyle, müziğin beste ile birlikte kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Mahkemenin topladığı deliller ve bilirkişi incelemeleri ile; Sanık savunmasının aksine söz konusu müzik eserinin sadece sözle kullanılmadığı, kullanımın yüksek oranda müzik biçiminde olduğu, haber görsellerinde parti toplantılarına katılan bireylerin müziğe eşlik ettiği, belgede, müzik kullanımının taraf ile özdeşleştiği, bu nedenlerle kullanımın re’sen kullanımı aştığı, dolayısıyla kullanımların besteci açısından ihlale yol açtığı sabittir.”

‘BESTECİ TELİF HAKLARINA SAHİPTİR’

Bölge Adliye Mahkemesi, kararında besteci ve müzik bestecisinin haklarının ihlaline ilişkin olarak şunları belirtmiştir: “Eserlere yönelik ihlallerin haksız fiil niteliğinde olduğu düşünüldüğünde, dikkate alınması gerekir. eserden doğan haklara tecavüzün tespiti, yasaklama, ref ve tazminat taleplerinin eser sahibinden her biri tarafından ileri sürülebileceğine hükmedilmiştir. Mahkemenin, Dairemizin kesin ve bağlayıcı kararına aykırı olarak, mahkemenin yanlış değerlendirmesi ile herhangi bir işlem yapmadan, davacının aktif bir rekabeti bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetmesi kusurludur. Mahkeme, davacının (Besteci Selçuk Maner) iddialarının ihlal tespiti dikkate alınarak esastan karara bağlanması gerektiğinden, davacı avukatının dilekçesinin kabulü üzerine ilk derece mahkemesinin kararının iptaline karar verdi. ”

TAZMİNATI YEREL MAHKEME BELİRLEYECEK

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin “gönderme” kararı, yargılamayı yapan İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’ne gönderildi. Buna göre Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi şimdi AK Parti’nin bu adımdan sonra Bestekar Selçuk Maner’e ödemesi gereken tazminat miktarını hesaplayarak karar verecek. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu